De onderwerpen waar TSA onder andere in traint met als belangrijk uitgangspunt: u als klant staat centraal en u als klant geeft aan wat het maatwerk voor de training dient te zijn!

Maattrainingen voor medewerkers op de werkvloer maar ook op het gebied van management development, leidinggeven, communicatie, samenwerken, teambuilden, omgaan met stress e.d. Vele managementsideeën zoals het kernkwadrant van Daniel Ofman, strategisch personeelsmanagement en het 6-klaver model van Kouwenhoven, de boeken van Stephen Covey, het werken met communicatietheorieën en o.a. de Roos van Leary komen aan bod. Dit kunnen korte trainingen van één dagdeel zijn maar ook  lange, samengestelde trajecten tot zelfs jaartrajecten.

Onderdelen van deze trajecten kunnen zijn:

Leidinggeven en stijlen van leidinggeven (1 tot 3 dagdelen)


Trainingsacteur en co-trainer Koos Vos in actie.

Deze training begint met een test die nagaat welke stijl van leidinggeven de deelnemer het meest hanteert. Vervolgens wordt de theorie over leidinggeven en stijlen van leidinggeven behandeld. Daarbij wordt de meest recente theorie (uw stijl van leidinggeven aanpassen aan uw individuele medewerker) uiteraard ook behandeld. Vervolgens worden er een aantal oefeningen (bij voorkeur met acteur) gedaan met de verschillende leiderschap stijlen. Daarbij trainen we met name naar de stijlen die u minder hanteert.

Communicatieve Vaardigheden (1 tot 4 of meer dagdelen)

Omdat de training communicatieve vaardigheden een groot terrein kan bestrijken wordt in overleg met u als klant een keuze gemaakt uit de onderwerpen, oefeningen en tijdsduur. Uiteraard wordt de theorie over communicatie behandeld. Vervolgens wordt gekeken welke manco’s in de communicatie de diverse deelnemers zelf aangeven. Die manco’s trainen we met verschillende ontspannings- luister- en andere communicatie oefeningen. We gebruiken een acteur om deze situaties zo goed mogelijk te trainen zodat u zonder manco’s zoals allerlei soorten ruis en misverstanden verder kunt werken.

Onderhandelen (1 tot 4 dagdelen)

De training onderhandelen gaat uit van het zogenaamde ‘win-win’ onderhandelen, waarbij uiteraard ook de distributieve of win-lose variant van het onderhandelen behandeld wordt. Onderhandelen leer je door het zoveel mogelijk te doen. Deze training staat dus in het teken van zoveel mogelijk verschillende onderhandelingsoefeningen en rollenspelen, met en zonder acteur. Aan de hand daarvan krijgt u feed-back en nieuwe opdrachten om uw onderhandelingsvaardigheden verder te verbeteren.

Time-management (1 tot 3 dagdelen)

Ook hier begint de training met een test: hoe is uw time-management? Na de behandeling van de testscores en verbeterpunten komen we tot een zo praktisch mogelijk verbetering van uw time-management. Hiervoor gebruiken we o.a. een tijdvreterslijst en door u  in te vullen tijdschema’s. Met een acteur kijken we hoe u de tijdvreters in de omgang met uw collega’s en andere klanten zo goed mogelijk onder controle kunt krijgen. Verder krijgt u een aantal handige tips om uw time-management zo vlekkeloos mogelijk te beheersen.

Leidinggeven aan veranderingen (1 tot 3 dagdelen)

Iedere verandering in een organisatie zal in eerste instantie weerstand oproepen. Mensen zijn vaak gewoontemensen, en hebben ook wel last van ‘koud-water vrees’. Wij kijken naar de beste manieren om met deze weerstand om te gaan, wat de theorie hierover zegt en wat de praktijk biedt. De ‘weerstandscurve’ geeft u een aantal stijlen van leidinggeven aan veranderingen als handreiking aan. Via een aantal oefeningen met een acteur kijken we hoe u uw scala aan verandering- en implementatie technieken kunt uitbreiden.

Verbeterings- en veranderingsmanagement (1 tot 4 of meer dagdelen)

Uiteraard is en blijft het veranderen de kunst het zichzelf en de organisatie voortdurend optimaler zien te verbeteren. Deze training kijkt naar het verbeteringsmanagement vanuit het perspectief van de werkelijke en diepgaande verandering. We gaan na waar bij u de valkuilen liggen die de werkelijke veranderingen ondermijnen. We oefenen met een acteur die situaties waarin u een werkelijke verandering in zou willen zetten, maar u onzeker over uzelf bent. Uiteraard gaat er duidelijke theorie aan deze oefeningen vooraf.

Sturingsmodel voor leidinggevenden (1 tot 4 of meer dagdelen)

Als u als leidinggevende eenmaal - in overleg met uw medewerkers- heeft bepaald wat u gezamenlijk wilt, wat uw doel is, dan gaat het erom daar ook de juiste richting aan te geven. Het sturingsmodel steunt u in dit richting geven, het helpt u letterlijk met sturen. De heldere theorie voorkomt dat u op een gegeven moment niet meer weet wat er in uw werk mis ging en hoe het mis gegaan is. U krijgt een aantal praktijk oefeningen te doen, waarmee u het sturingsmodel op uw eigen praktijk toe kunt passen. Het uit elkaar halen van de onderscheiden stappen van dit model oefent u ook om grotere helderheid te verkrijgen.

Conflicthantering (1 tot 4 dagdelen)

Een training conflicthantering is uitermate geschikt om te werken met een acteur. U kunt in deze training naar hartenlust oefenen met conflictsituaties waar u in de praktijk niet uit komt. De theorie bevat een duidelijke uiteenzetting over welke stijl van conflicthantering wanneer te hanteren en hoe om te gaan met de verschillende escalatie graden. U geeft daarbij zelf exact aan over welke praktijk situatie u het wilt hebben en hoever U daarmee wilt gaan in de oefening met de acteur en video.

Klantgericht werken (1 tot 5 dan wel meer dagdelen)

Het aardige van de trainingen klantgericht werken is dat de meeste mensen van welke organisatie ook van zichzelf zeggen dat ze ‘dat toch al doen’. Deze aanvangsweerstand is meestal een combinatie van de angst dat men na een training ‘klantgericht werken’ nog harder moet werken en het idee ‘dat we het zeker eerder niet goed hebben gedaan’. De training klantgericht werken geeft u waarschijnlijk nieuwe perspectieven. U komt erachter dat u misschien wel te hard werkt en dat klantgericht werken u zelfs veel tijd kan besparen! In deze trainingen speelt de acteur als ‘lastige klant’ een belangrijke rol. Op de video kunt u uzelf ervan overtuigen hoe u daar nu het beste mee om kunt gaan.

Motiveren van medewerkers (1 tot 4 dagdelen)

Het kan u een hoop tijd en geld schelen als u uw medewerkers op de juiste wijze weet te motiveren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat extrinsieke motivatie (bijvoorbeeld geld) meestal maar tijdelijk uw medewerkers motiveert. Intrinsieke motivatie werkt ‘van binnen uit’ en geeft mensen langere tijd zeer goede motivatie in hun werksituatie. Naast theorie geeft deze training u ook (meerdere) gelegenheden te oefenen met moeilijk te motiveren medewerkers. Deze oefeningen worden opgenomen op video waarbij een acteur de medewerker speelt die u moet motiveren. Aan de hand van de video en de feed-back hierop kunt u zichzelf verbeteren.

Assertiviteit in de werksituatie (1 tot 3 dagdelen)

Iedereen kent wel (werk)situaties waarin hij het moeilijk vindt om op de juiste manier op te komen voor zichzelf, assertief te zijn dus. In deze training nemen we situaties onder de loep waarbij u het niet gemakkelijk vindt om assertief te wezen. Waarom reageert u in dit soort situaties agressief of subassertief? We bekijken deze situaties en oefenen er met een acteur mee. Door deze oefeningen krijgt u een aantal tips en handvatten om anders met deze situaties om te gaan. Daarnaast krijgt u een duidelijke presentatie van de theorie met betrekking tot een goede assertiviteit.

Persoonlijke effectiviteit (1  tot 4 dagdelen)

Hoe effectiever u persoonlijk bent in uw werksituatie, des te sterker staat u in uw dagelijks leven. Samen met de deelnemers stellen we een programma op waarbij ieders wensen m.b.t. de persoonlijke effectiviteit aan bod komen. We behandelen bijvoorbeeld een aantal principes van de rationele effectiviteits theorie. We zien daarmee wat u in de weg staat om effectiever en zekerder te handelen in uw werksituatie. Met een acteur en video trainen en bekijken we de praktijk situaties waarin u effectiever wenst op te treden.

Omgaan met (verbale) agressie (1 tot 3 of meer dagdelen)

In de laatste tiental jaren is de agressie in de samenleving op verschillende manieren toe genomen. Wat zijn nu de beste methodes om met deze (verbale) agressie om te gaan? We onderscheiden in deze training instrumentele agressie en frustratie agressie. We geven de theoretische onderbouwing van dit onderscheid. Vervolgens kijken we in nagebootste situaties met acteur wat voor u de beste manier is om met deze verschillende situaties om te gaan. We werken er uiteindelijk naar toe dat u op een rustige manier in staat bent om de situatie beheersen, en niet de agressor.

Functioneringsgesprekken, jaargesprekken en werkbegeleidingsgesprekken voor leidinggevenden en medewerkers (1 tot 3 dagdelen)

Functioneringsgesprekken e.d. dienen ter verbetering van het functioneren van de medewerkers in de organisatie. Ze kunnen daarbij ook als doel hebben de verstandhouding van de medewerker met de leidinggevende te verbeteren. Organisaties kunnen zich met een ‘Jantje van Leiden’ van deze gesprekken af maken, terwijl het een waardevol instrument kan zijn om de werksfeer te verbeteren en medewerkers te motiveren. Behalve een duidelijke uiteenzetting over datgene wat functioneringsgesprekken nu wel en niet zijn krijgt u ook de gelegenheid een functioneringsgesprek te oefenen met een acteur, die uw leidinggevende of medewerker speelt.

Beoordelingsgesprekken voor leidinggevenden en medewerkers (1 tot 3 dagdelen)

Beoordelingsgesprekken dienen ter evaluatie en beoordeling van het functioneren van de medewerkers in een organisatie. In deze training worden verschillende soorten beoordelingsformulieren besproken met de voor en nadelen daarvan. De theoretische invalshoek bij deze training is die van het Human Resource Management (HRM) in zijn meest actuele vorm, wat de medewerkers in de organisatie ziet als het speerpunt naar de veranderingen in de toekomst. Met een acteur die de leidinggevende of medewerker speelt, wordt een beoordelingsgesprek geoefend, op de video gezet en gezamenlijk van feedback voorzien.

Teambuilding (1 tot 3 dan wel meer dagdelen)

Een goed team bestaat uit medewerkers met verschillende teamrollen. Waarschijnlijk is het zo dat door de samenstelling van het team sommige teams succesvoller zijn dan andere. Een team met louter voorzitters lijkt niet erg ver te komen, een team met louter afmakers ook niet. We onderzoeken de samenstelling van het team waar u mee of in werkt en kijken of uw team beter in balans te krijgen is. We kijken ook hoe u uw team als leidinggevende gedurende langere tijd kunt inspireren en ondersteunen. In oefeningen met een acteur kijken we in hoeverre u de attitude van uw medewerkers kunt beïnvloeden in de door u gewenste richting.

De leidinggevende als coach. (1 tot 3 dan wel meer dagdelen)

We begeven ons hier op een terrein wat gevaarlijk kan zijn: de leidinggevende als coach van een min of meer zelfsturend team. Onderzoek heeft aangetoond dat u als leidinggevende niet zomaar een coach wordt of bent. Dat kan in een aantal organisaties al snel jaren kosten. Veel teamleden verwachten een duidelijke (soms zelf zeer structurerende) leidinggevende en kunnen een coachende leidinggevende zien als een zwaktebod. Uiteraard kan hier ook de weerstand tegen veranderingen een rol spelen. De weg van leidinggevende naar coach komt hier theoretisch en praktisch aan bod. De acteur speelt o.a. een medewerker die meer leiding dan coaching verwacht en u kunt daar in een aantal rollenspelen als coach mee oefenen.

Samenwerking (1 tot 3 dagdelen)

In iedere organisatie is samenwerking van het grootste belang, zonder een goede samenwerking is een organisatie weinig levensvatbaar. Deze training heeft als doel te kijken hoe u de samenwerking kunt optimaliseren. We kijken waar de sterke punten en minder sterke punten van de deelnemers liggen op het vlak van de samenwerking. Met een acteur oefenen we de minder sterke punten in de samenwerking, zodat die ook uw sterke punten kunnen worden. Deze training verwacht van u een grote inzet en eerlijke inbreng van uw eigen valkuilen in de samenwerking.

Omgaan met stress (1 tot 6 of meer dagdelen)

Met een aantal andere trainingen is deze training een specialisme van TSA en Jan van Westerlaak. De eerdere evaluaties van deze training scoorden gemiddeld zo’n 9. Om het onderwerp werkelijk tot zijn recht te laten komen kan het nuttig zijn minimaal 4 dagdelen te investeren. Dan kan deze training echt resultaat hebben of zoals in een evaluatie stond: ‘ik wist niet dat je aan stress ook echt iets kon doen!’ Behalve de theorie over het omgaan met stress kijken we naar wat nu individuele stressoren zijn, doen ontspanningsoefeningen en maken een plan van aanpak. Met een acteur oefenen we de situaties met collega’s of leidinggevenden die U het meeste stress opleveren, zodat u daar daarna stressvrij mee kunt omgaan.

Visie, missie, strategie en beleid. (1 tot 3 of meer dagdelen)

Er zijn situaties waar een organisatie er verstandig aan doet zich te (her)bezinnen op zijn koers. Zijn wij als organisatie nog wel op de juiste manier bezig, doen we datgene waar we voor opgericht zijn? Of zijn we langzamerhand op een andere koers geraakt en hebben we ons dat niet beseft? Hoe formuleren we dan onze nieuwe koers? Deze training geeft u duidelijke theorie over missie, visie, strategie en beleid. Na afloop van deze training heeft u helder waar u en uw organisatie staan, wat uw koers is en hoe u op grond daarvan uw strategie bepaalt en uw beleid maakt. Van u wordt verwacht voor aanvang van de training de beleidsstukken van uw organisatie te grondig te kennen.

Het schrijven van een beleidsplan (1 tot 3 dan wel  meer gespreide dagdelen)

In deze training schrijven we een beleidsplan voor uw organisatie of afdeling. We kijken naar wat er aan missie, visie en strategie in zou moeten staan. We kijken naar hoofdstuk indeling, taalgebruik, inspirerend schrijven en de verhouding tussen lengte en leesbaarheid. De eerste bijeenkomst schrijven we een concept. Dit concept wordt vervolgens in de tijd voor de volgende bijeenkomst uitgewerkt. Deze herziene versie wordt van deskundig commentaar voorzien gedurende de tweede bijeenkomst. U krijgt voor de derde bijeenkomst een aantal opdrachten mee die u kunt verwerken in de definitieve versie. U dient rekening te houden met schrijfwerk en opdrachten tussen de verschillende dagdelen in.

Supervisie (tijdsduur in overleg)

Aan de hand van een intakegesprek wordt nauwkeurig omschreven wat de wensen zijn van de supervisant en wat de doelen van de supervisie zijn. Die doelen worden op papier gezet en aan die doelen wordt tijdens de supervisie systematisch gewerkt. Tijdens het traject wordt regelmatig geëvalueerd in hoeverre de doelen bereikt zijn en waar nog bij gestuurd dient te worden. De supervisie bijeenkomsten zullen over het algemeen 1 tot 1 ½ uur duren, afwijkende tijden zijn uiteraard mogelijk.

Advies (tijdsduur in overleg)

Al deze trainingen en supervisie kunnen zoals eerder al geschreven in overleg als maat trainingen en supervisie aangepast worden aan uw wensen en die van uw organisatie. De trainingen worden uitgevoerd door uiterst ervaren en deskundige trainers. De acteurs die ingezet worden zijn zeer ervaren trainingsacteurs die u zeer gedegen feed-back geven op de rollenspelen en spel trainingen. Ook tijdens een trainingtraject kan in goed overleg het een en ander nog aangepast worden aan uw wensen.

Competentiemanagement (1 tot 3 of meer dagdelen)

We kijken aan de hand van de visie van de instelling in hoeverre uw organisatie competentie management al heeft doorgevoerd. We kijken daarbij ook naar de functieomschrijvingen en de verschillende competenties. We nemen een aantal competenties onder de loep. Bijvoorbeeld coachen als competentie. We kijken naar de gedragsvoorbeelden als: helpt een medewerker een ontwikkelingsplan voor zichzelf opstellen, ondersteunt en bemoedigt en toetst of geleerde zaken goed begrepen zijn en of het lukt om deze in praktijk te brengen.
We oefenen met een acteur deze en andere competenties tot die er als vanzelf goed uitkomen: bij de competentie ‘coachen’ oefenen we o.a. het op een goede manier positieve feedback geven, het motiveren, het zicht krijgen op ontwikkelingsbehoeften en het geven van juiste adviezen m.b.t. de persoonlijk ontwikkeling van de te coachen medewerker.